CikkCakk.Com cikkek

Kezdőlap » Politika » A Vád - Agymosás

A Vád - Agymosás

Néhány egyház rövidebb-hosszabb történetében előfordultak már olyan események, melyekre ma nem lehetnek büszkék. Tudjuk mit jelentett az erőszakos hittérítés, a boszorkányper, de mi az az agymosás, és ki csinálja?
Mely egyházakat vádoltak ezzel? Szinte valamennyi számottevőt. Példák:
Katolikus:
„Zavarja talán a klérus egyes köreit, hogy a megfélemlítés régebben oly jól bevált módszerei csődöt mondtak, s az agymosás egykor olajozottan forgó masinériájának fogaskerekei közé acélrudakat dugott az igazság? ...”
( http://www.malakota.com/hu_lak_ista.html )
Zsidó:
„Erre való az évezredes zsidó-katolikus agymosás, vagyis az igaz ősi magyar hit meghamisítása.”
( http://postaimre.euroweb4you.eu/comment.php?comment.news.2233 )
Hit Gyülekezete:
„<<Miért tartja őket (értsd: új vallási közösségeket) károsnak>> kérdésre a katolikus hívek a következő válaszokból választhattak: <<agymosás>>, a <<családok szétszakítása>>, …”
( http://www2.hit.hu/index.php?cx=600035 )

Manapság a fentiek mellett ugyanezzel a „váddal” kezdenek ki nem kevésbé jelentős egyházakat, mint a Krisna-tudatú hívőké vagy a Szcientológia Egyház. Mi az az agymosás, amivel ennyi mindenkit igyekeznek besározni?
Meghatározás; agymosás: kísérlet arra, hogy az egyénnel korábbi (politikai és erkölcsi) nézeteivel ellentétes új meggyőződést fogadtassanak el, egy titok elárulására v. hamis tanúvallomásra vegyék rá. Az egyén értelmi és érzelmi fellazítása érdekében élelem- és alvásmegvonást, a gyógykezelés megtagadását v. a testi bántalmazás más formáit alkalmazzák. (Magyar Nagylexikon, Akadémiai Kiadó)
Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a fenti egyházak ezzel foglalkoznak, hiszen egyik sem alkalmazza az „ alvásmegvonást, a gyógykezelés megtagadását v. a testi bántalmazás más formáit”. Hol is fordul elő leggyakrabban ilyesmi? Egyházakban? Nem! Pszichiátriákon, de ez azért nem feketíthet be minden pszichiátert.
Éppen L. Ron Hubbard, a Szcientológia létrehozója leleplezte le 1951-ben az Amerikai Hírszerző Ügynökség elmekontroll kutatásait, amint az W. H. Bowart Az elmekontroll hadművelet című könyvében olvasható: „Ez a kijelentés csak egy hatalmas jéghegy csúcsa volt, egy olyan elmekontroll-jéghegyé, ami a hipnotikus befolyásolás kábítószerekkel való elősegítésére vonatkozó kutatásokból állt.” Ezeket a kutatásokat tehát kormányszervek végezték az USA-ban, nem pedig egyházak. De utólag jól jött a fogalom pont nekik, hogy egyházakat vádoljanak vele, főleg újakat.
Arra, hogy mennyire nem lehet a pszichiáterekről sem általánosítani, álljon itt például szakmájuk egy kiválóságának nézőpontja. A Syracuse University (Syracuse Egyetem) híres pszichiátere, Thomas Szász egyszerűen azt mondja, senki nem tud "agyat mosni". Az "agymosás" inkább, mint sok más drámai kifejezés, egy "metafora". Hozzáteszi: „Egy személy nem tudja jobban kimosni egy másik agyát kényszerrel vagy rábeszéléssel, mint amennyire vérzést okozhat benne egy éles megjegyzéssel.”

Tehát agymosás nem létezik, de akkor miért használják ezt a fogalmat egyházakkal kapcsolatban? Mert „be kell” sározni őket akár a zsebben lévő sajtó, akár az egyházak egymás ellen uszítása által, mert a szinte egyedül tőke orientált világvezetésnek nem érdeke, hogy az emberek - akár - különböző vallási csoportok fellépésének hatására felébredjenek és azt mondják: „Nem lehet ennyire anyagi a világ! Van szellem, lélek, Dharma, út, Híd, Thetán, Isten, Jézus, Mohamed, Allah, Buddha, Krisna és megannyi gyönyörű fogalom és lehetőség arra, hogy valaki felébredjen, ki-ki saját vallása, nézőpontrendszere vagy dogmái szerint.”

Címkék: szcientológia vallás Egyház agymosás jézus

Megjelenés ideje: 2010-07-29 00:36:00

Beküldte: Arkeon

Webdesign service by Sarkis. Outsourcing by FreelanceWebmarket.

Az oldalon a Google Adsense hirdetési rendszer keretében reklámokat jelenítünk meg. A rendszer ezen vagy más webhelyen végzett látogatásokkal kapcsolatos adatokat gyűjt az oldal felhasználóiról azért, hogy ne zavaró, hanem a látogatókat érdeklő reklámok jelenjenek meg az oldalon. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról kérem olvassa el a Google Adatvédelmi irányelveit.