CikkCakk.Com cikkek

Kezdőlap » Politika » Az egyházak társadalmi szerepe

Az egyházak társadalmi szerepe

Elvárható, hogy az egyházak betöltsék saját tagjaik hitbéli útmutató és támogató szerepét. Tágabb vonatkozásban viszont értékeik abban rejlenek, mennyire hasznosak a társadalom egyéb hívő vagy nem hívő tömegeinek mindennapjai számára. A paletta széles. Foglalkoznak szegények élelmezésével, gyermekek oktatásával, otthontalanok ruháztatásával, családok megmentésével. A reformátusok egyebek mellett foglalkoznak ifjúsági és családmentéssel, börtönviseltekkel, hajléktalanokkal, drogosok megmentésével, menekültekkel és különféle fogyatékkal élők támogatásával. A katolikusok egyik fő erőssége az oktatás és az egészségügy, de közvetlenül és alapítványaikon keresztül is számos segítséget adnak rászorulóknak. Szenvedélybetegek kezelése, szegények élelmezése és a segítség egyéb megnyilvánulásai ( http://uj.katolikus.hu/adattar.php?h=14#N7 ). A Krisna tudatú hívők nem csak ételt osztanak a rászorulóknak (Ételt az Életért szegény-élelmezési program ), de táplálkozási tanácsokkal is segítik az egészséges élelmezést és küzdenek a drogok ellen is.
A szcientológusok a Szcientológia Egyház támogatásával társadalmi szervezeteken keresztül oktatási technológiát terjesztenek az írástudatlanság és az oktatási problémák felszámolására. Igen erős drogellenes tevékenységük (Narconon ( http://www.narconon.hu ), Drogmentes Maraton). Kiemelt fontossággal kezelik az emberi jogok érvényre juttatását: Fiatalok az emberi jogokért. Az Út A Boldogsághoz füzetek terjesztésével fellépnek egy erkölcsösebb társadalomért: http://www.szcientologia.org.hu/#/twth_safeguard_envmt ). Az evangélikusok szeretetotthonokat tartanak fenn idősek számára ( http://www.lutheran.hu/z/honlapok/nyugat/kerulet/szeretetotthonok ). Specialitásaik közé tartozik a szociális étkeztetés, családsegítés, házi segítségnyújtás és még tanyagondnoki szolgálatot ellátnak. Az egyházak és a hozzájuk közel álló szervezetek társadalmi fontosságát akkor érzékelnénk igazán, ha hirtelen abbahagynák ezen tevékenységüket. Az az űr elviselhetetlen hiányt keltene. Szerepüket senki sem lenne hajlandó és képes átvenni, ezért is tanácsos megbecsülni önzetlen törődésüket.

Címkék: szcientológia Egyház református katolikus krisna

Megjelenés ideje: 2010-08-04 18:14:55

Beküldte: Arkeon

Webdesign service by Sarkis. Outsourcing by FreelanceWebmarket.

Az oldalon a Google Adsense hirdetési rendszer keretében reklámokat jelenítünk meg. A rendszer ezen vagy más webhelyen végzett látogatásokkal kapcsolatos adatokat gyűjt az oldal felhasználóiról azért, hogy ne zavaró, hanem a látogatókat érdeklő reklámok jelenjenek meg az oldalon. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról kérem olvassa el a Google Adatvédelmi irányelveit.