CikkCakk.Com cikkek

Kezdőlap » Hírek » Csapdába esve a pszichiátrián

Csapdába esve a pszichiátrián

A fiatal lány szorongani kezdett, ezért ambuláns pszichiátriai kezelésre került. Ám a kapott pszichiátriai szerek nem javítottak az állapotán, ellenkezőleg: furcsa mentális tüneteket kezdett mutatni, amelyek miatt azután többször szállították kényszerrel a pszichiátriai osztályra. Tapasztalata szerint ez volt „a legrosszabb hely a világon, rosszabb, mint a börtönök”.

A 20 éves Ildikó 2009-ben kezdett szorongást érezni. Nemsokára a pszichiátriai ambulancián találta magát, ahol – nem nagy meglepetésre – pszichiátriai szereket írtak fel a szorongására. Ezek a tudatmódosító szerek azonban, úgy tűnik, csak rontották a helyzetet. Miután szedni kezdte őket, egyre furcsább mentális tünetei jelentkeztek: nyugtalan lett, agitált, világmegváltásról és emberek irányításáról kezdett terveket szőni, megállíthatatlanul pörgött. Nem telt bele sok idő, hogy kényszerrel egy budapesti kórház pszichiátriai osztályára toloncolják.

Az ott szerzett tapasztalatai egy rémálomhoz voltak hasonlatosak. Megpróbáltatásairól – egyebek mellett – így írt: „...a velem szemben lévő széknél vagy padnál ült egy idős bácsi teljesen magába roskadva, meztelenül kikötözve a székhez a kezénél fogva, bepelenkázva... Az a szegény szerencsétlen ember így tölthette az egész napját, mert másnap reggel a reggelinél szintén ugyanígy találtam rá.”
„Azt kell, hogy mondjam, a zárt osztály, és úgy egészében az egész pszichiátriai részleg a legrosszabb hely a világon, rosszabb mint a börtönök, mert tudtommal ott még csak véletlenül sem kötözik ki az embereket, pedig azok között sok a közveszélyes bűnöző... akkor ezek a szerencsétlen emberek miért érdemlik ezt? … Ott még az is megőrül, akinek egyébként nem lenne különösebb baja...”

Időközben az egyik vizsgálat jóindulatú daganatot mutatott ki a lány agyalapi mirigyében, ami az orvosi szakirodalom szerint lehet oka a lány által tapasztalt szorongásnak. Ennek ellenére azonban – noha az ilyen betegség egészen másfajta orvosi beavatkozást igényel – továbbra is a pszichiátriai kezelést kapott és egyre újabb tudatmódosító szerekkel tömték.

Ildikó 2012-ben elégelte meg a pszichiátriai szerek szedésének rendkívül kellemetlen hatásait – amelyekre erősen rászoktatták – és fokozatosan csökkentve az adagjukat, végül leszokott róluk. Ezután állapota már nagyjából rendeződni tudott, befejezte a főiskolát és munkát talált magának.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (CCHR) szervezet szerint, amely ilyen ügyek feltárásával foglalkozik, az eset a legkevésbé sem egyedi – sőt, kifejezetten jellemző, hogy a mentális nehézségekkel küzdő emberek csupán kábaságot, „drogfüggést”, kényszert találnak a pszichiátriai osztályokon, miközben mentális bajuk valódi okával senki nem törődik.

Címkék: pszichiátriai szerek fiatal lány pszichiátriai kezelésre nem javítottak legrosszabb hely

Megjelenés ideje: 2014-12-16 10:20:39

Beküldte: CCHR

Webdesign service by Sarkis. Outsourcing by FreelanceWebmarket.

Az oldalon a Google Adsense hirdetési rendszer keretében reklámokat jelenítünk meg. A rendszer ezen vagy más webhelyen végzett látogatásokkal kapcsolatos adatokat gyűjt az oldal felhasználóiról azért, hogy ne zavaró, hanem a látogatókat érdeklő reklámok jelenjenek meg az oldalon. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról kérem olvassa el a Google Adatvédelmi irányelveit.