CikkCakk.Com cikkek

Kezdőlap » Életmód, egészség, szépségápolás » Egészség-világnap és gyógyszermellékhatások

Egészség-világnap és gyógyszermellékhatások

Április 7-én, az egészség világnapján civil önkéntesek ingyenes információs füzeteket osztanak a pszichiátriai szerek káros mellékhatásairól Budapest belvárosában. Bár vezető pszichiáterek széles körben propagálják, hogy kezeléseik elengedhetetlenek a lakosság lelki egészségéhez, kevesen tudják, hogy a pszichiátriai szerek milyen veszélyes mellékhatásokat okozhatnak, amelyre jó példa a repülőgépet halálba vezető német pilóta. Ráadásul a lelki egészséget ezek a szerek nem állítják helyre. Április 7-én, az egészség világnapján az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű emberjogi szervezet önkéntesei azzal hívják fel a figyelmet a téma fontosságára, hogy információs füzeteket osztogatnak az érdeklődőknek Budapest belvárosában. Az akció célja, hogy a világnap kapcsán felhívja a figyelmet: a leghétköznapibb pszichiátriai szereknek is komoly és veszélyes mellékhatásaik lehetnek, amelyekről a fogyasztókat rendszerint nem tájékoztatják. Ezek a mellékhatások legutóbb az Alpokban 150 ember életét követelő repülőgép-szerencsétlenség kapcsán kerültek ismét a figyelem középpontjába, mivel több forrás is arról számolt be, hogy a katasztrófát okozó pilóta pszichiátriai kezelés alatt állt - vagyis jó eséllyel ki volt téve a pszichiátriai szerek kiszámíthatatlan vagy erőszakos viselkedést okozó potenciális mellékhatásainak.
Az információs füzetek külön adnak tájékoztatást az antidepresszánsok, antipszichotikumok, szorongásoldók, hangulatstabilizátorok és pszichostimulánsok hatásairól, felsorolva a gyógyszerkönyvek által megadott mellékhatásokat, amelyek lehetnek többek között szorongás, idegesség, remegés, szívproblémák, cukorbetegség, szexuális problémák, kontrollálhatatlan végtagmozgások – a listát hosszan lehet folytatni. Külön kiadvány foglalkozik egyes pszichiátriai szerek erőszakos viselkedést vagy öngyilkossági gondolatokat okozó hatásaival, amelyekről egyre több hivatalos figyelmeztetés lát napvilágot szerte a világon. Az egészség világnapja alkalmából a szervezet fontosnak tartja felhívni a figyelmet, hogy ezeknek a szereknek nem csupán a mellékhatásaik riasztóak, de az emberek lelki egészségét sem tudják helyreállítani, csupán a kellemetlen tüneteket képesek kémiailag elnyomni. Ugyanakkor, mivel a társadalom mentális egészsége rendkívül fontos, olyan programoknak kellene támogatást nyújtani, amelyek valóban az emberek lelki egészségét szolgálják.

Címkék: pszichiátria egészség gyógyszermellékhatások

Megjelenés ideje: 2015-04-07 12:08:36

Beküldte: Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért

Webdesign service by Sarkis. Outsourcing by FreelanceWebmarket.

Az oldalon a Google Adsense hirdetési rendszer keretében reklámokat jelenítünk meg. A rendszer ezen vagy más webhelyen végzett látogatásokkal kapcsolatos adatokat gyűjt az oldal felhasználóiról azért, hogy ne zavaró, hanem a látogatókat érdeklő reklámok jelenjenek meg az oldalon. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról kérem olvassa el a Google Adatvédelmi irányelveit.