CikkCakk.Com cikkek

Kezdőlap » Életmód, egészség, szépségápolás » Penész a legfelsőbb szinteken

Penész a legfelsőbb szinteken

Gyermekkoromat egy társasház negyedik emeleti lakásában töltöttem. Zárószinti, sarki lakás révén számos probléma jelentkezett, melyek közül az egyik legmakacsabb a mindenki számára jól ismert penész volt. Tizenkét éven keresztül laktam ott, és ez alatt soha nem sikerült végleg megszabadulni tőle.  

A penészgomba számára ideális volt a mi lakásunk, az összes helység felső sarkában ott virított a zöld, később fekete folt. A két szoba az épület sarkában helyezkedett el, sem felülről, a szomszédnak köszönhetően pedig oldalról sem volt fűtve. Ennek köszönhetően a falak állandóan hidegek voltak, amikre a téli szezonban a szoba meleg levegőjéből könnyedén lecsapódott a víz. Emellett pedig a rossz szigetelés miatt a nagy esőzésekkor folyamatosan beáztak a helységek. Látható tehát, hogy a belső nedvességtermelés (mosás, fürdés, főzés) mellett a külső tényezők csak növelték a penész kialakulásának lehetőségét.  

Sokáig próbálkoztunk különböző penészölő szerekkel, azonban ezek használata roppant körülményes. Először le kell permetezni a szerrel a penészfoltot, és hagyni megszáradni. Ha ez nem tünteti el, akkor a kezelést meg kell ismételni, majd a megszáradt penészt le kell törölni a falról. Mivel ezek a készítmények nagyon erősek, így a penésszel vegyülve könnyedén lemarhatják a festéket a falról, amelyet javítani kell. Sok helyen ajánlják ilyenkor a penészölő hatású festékeket, amely újabb kiadást jelent, és tapasztalatom szerint nem szünteti meg véglegesen a problémát. Ráadásul a folyamat időigényes, hiszen órákon keresztül száradnak ezek a szerek, ami alatt folyamatos szellőzést kell biztosítani, és maró szaga miatt nem lehet sokáig a helységben tartózkodni. Ez télen különösen nagy problémát jelenthet.  

Akkoriban nem volt még lehetőségünk a probléma gyökerét megszüntetni, azonban ma már erre létezik végleges megoldás. Az ilyen lakásokban, mint amilyen a mienk volt, a leghatásosabb az, ha a levegő páratartalmát csökkentjük, amit esetünkben főleg a kinti és benti hőmérséklet nagy különbsége okozott. A  www.paramentesito.hu oldalon olyan termékekkel találkozhatunk, amelyek nemcsak a páratartalomhoz alkalmazkodva lépnek működésbe, és tartják optimális szinten azt, hanem ezzel együtt tisztítják a levegőt, és meggátolják a penész újbóli kialakulását is. Ha visszamehetnék az időben, mindenképpen vinnék magammal egyet!

Címkék: penész penészgomba nedvességtermelés megszáradt penészölő

Megjelenés ideje: 2011-11-30 12:35:04

Beküldte: F.T.

Webdesign service by Sarkis. Outsourcing by FreelanceWebmarket.

Az oldalon a Google Adsense hirdetési rendszer keretében reklámokat jelenítünk meg. A rendszer ezen vagy más webhelyen végzett látogatásokkal kapcsolatos adatokat gyűjt az oldal felhasználóiról azért, hogy ne zavaró, hanem a látogatókat érdeklő reklámok jelenjenek meg az oldalon. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról kérem olvassa el a Google Adatvédelmi irányelveit.