CikkCakk.Com cikkek

Kezdőlap » Politika » A kommunista uralom felette áll emberi jogainknak?

A kommunista uralom felette áll emberi jogainknak?

Eltérő vélemények alakultak ki Kína emberi jogi témáját illetően. 

A brüsszeli küldöttség aggodalmának adott hangot egyes kormányellenes és demokrácia-párti személyek „eltűnése” és jogtalan fogva tartását illetően, valamint az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségével, illetve a kínai börtönökben folyó kínzásokról szóló hírekkel kapcsolatban is. 

Az úgynevezett átnevelő munkatáborokban még mindig százezreket tartanak fogva annak ellenére, hogy mind Kínán belül, mind azon kívül többen, ismételten felhívták a hatóságok figyelmét e rendszer eltörlésére. Emellett Kína hatóvadászatot folytat kormányellenes és demokrácia-párti aktivisták és ügyvédek ellen.

A Human Rights Watch szerint az EU „összejátszik” Kínával, az emberi jogi témák a közelmúlt során komoly ütközőpontot jelentettek a két fél között.
Kína által az emberi jogi kérdésekben hangoztatott álláspontokból is kiderül, a két fél felfogása igencsak messze áll egymástól: Peking számára elsősorban nem a joguralom és a gondolat-, vélemény- és vallásszabadság, hanem a Kommunista Párt által eszközölt gazdasági fejlődés gyümölcseiből való részesedés jelenti az emberi jogokat – mely körbe természetesen nem tartozik bele a párt hatalmának megkérdőjelezése.

Kína európai uniós nagykövete szerint a legfontosabb, hogy Európa és Kína megértsék egymás működésé, céljait, és bízzanak meg egymásban.
Hosszasan érvelt a nagykövet a kínai demokrácia létjogosultsága mellett. Nagy előrelépésnek nevezte, hogy az elmúlt 30 évben jelentősen nőtt az állampolgárok részvétele a politika alakításában, „közvetlen választásokat tartunk a Népi Kongresszusba, valamint a helyi és tartományi szinteken” – mondta az EU-nagykövet, hozzátéve, hogy a kínaiak a szocialista demokráciát választották. Song Zhe elmondta, a Kínai Kommunista Párt vezetésével már lehetőség van a politikai konzultációra is a többpárti egyeztetésekre”.A kínai alkotmány szerint minden kínai állampolgárt megilletnek az alapvető emberi jogok – idézte az alaptörvényt Song Zhe, ráadásul szerinte a szólásszabadság sem sérül az ázsiai országban. Statisztikákkal támasztotta alá, hogy több mint 3000 újság működik Kínában.
Az emberi jogi pontok értelmezése még mindig vitára ad okot.

Ezért fontos, hogy minél előbb megismerjék és gyakorolják gyermekeink az emberi jogokat. A Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítvány 2012-ben számos oktatási programot fog közreadni iskolák számára, hogy ezzel is segítse bevezetni az oktatásba az emberi jogokat.

„Senki sem születik jó állampolgárnak, ahogy egyetlen államban sincs magától értetődő demokrácia. Sokkal inkább igaz az, hogy mind a kettő folyamat, amely egy életen át keresztül tart és fejlődik. A fiatalokat születésüktől kezdve be kell vonnunk ebbe a folyamatba.” – mondta egyszer Kofi Annan, Nobel-békedíjas.

Címkék: emberi jog fiatalok politika kommunista

Megjelenés ideje: 2011-12-21 20:25:56

Beküldte: F. Krisztina

Webdesign service by Sarkis. Outsourcing by FreelanceWebmarket.

Az oldalon a Google Adsense hirdetési rendszer keretében reklámokat jelenítünk meg. A rendszer ezen vagy más webhelyen végzett látogatásokkal kapcsolatos adatokat gyűjt az oldal felhasználóiról azért, hogy ne zavaró, hanem a látogatókat érdeklő reklámok jelenjenek meg az oldalon. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról kérem olvassa el a Google Adatvédelmi irányelveit.