CikkCakk.Com cikkek

Kezdőlap » Életmód, egészség, szépségápolás » Céljaink elérése a Szcientológiával

Céljaink elérése a Szcientológiával

Az új év eljövetelével sokan tesznek fogadalmakat, vagy tűznek ki új célokat az elkövetkezendő évre. Ahogy a hetek-hónapok telnek ezek a megfogalmazott vágyak gyakran köddé foszlanak. Ennek számos oka lehet; előfordulhat, hogy a kimondott vagy kimondatlan kívánság sosem volt igazán valós vagy fontos a személy számára.

Van úgy azonban, hogy a teljes komolysággal és felelősséggel meghozott döntések maradnak megvalósítatlanul. Ez lehet azért, mert egy olyan cél kitűzése történt meg aminek elérése megvalósíthatatlan. Lehet nagyot álmodni, de annak mindenképpen a racionalitás keretein belül kell maradnia. Ha ennek a kitételnek megfelelnek vágyaink, akkor gyakorlatilag nincs olyan cél amit el ne érhetnénk. Amikor ez mégsem következik be, akkor annak a legfőbb oka az, hogy nem szerveztük meg elég jól mindennapi tevékenységeinket, illetve azokat a feladatokat amelyek elvégzése feltétlenül szükséges lenne.

A cél az nem egy olyan dolog, amit csak kigondolunk aztán arra várunk, hogy valamilyen csoda folytán, vagy a sors kegyéből valóra válik. Egy cél eléréséért tényleges cselekvéseket kell végrehajtanunk.
Olyan dolgot szeretnénk elérni, ami idáig nem létezett a vágyainkban, vagy ha mégis akkor annak megvalósítása nem sikerült. Így oktalanság lenne arra gondolni, hogy mindennapi tevékenységeinket ugyanúgy folytathatjuk. Életvitelünkben változásokra van szükség.

Van aki a dohányzásról úgy szokik le, hogy egyszerűen egyik napról a másikra nem gyújt rá, ez nem sok szervezést igényel. Másoknak viszont ugyanezért több erőfeszítést kell tenniük, lehet hogy utána kell nézniük annak, hogy milyen orvosi, vagy más alternatív megoldásai vannak a cigaretta lerakásának. Előfordulhat, hogy teljes életmódbeli változásra van szükség a nikotin mentes élethez. Ez már több szervezést igényel.
Ebből az egyszerű példából is látható, hogy egy ilyen „kisebb” cél elérése is nagy figyelmet igényelhet. Ha viszont a cél egy új vállalkozás, egy otthon megteremtése, vagy akár család alapítás, akkor részletekbe menő változásokra van szükség.

A célok elérésében rendszerint azért vallunk kudarcot, mert hiányzik a szervezés; a mindennapi tevékenységek összehangolása úgy, hogy azok mindig egy-egy lépéssel közelebb vigyenek az áhított célhoz.

A szcientológiában L. Ron Hubbard kifejlesztett egy olyan skálát ami megadja a szervezéssel kapcsolatos dolgok rangsorát. Ezt a skálát Adminisztratív Skálának nevezte el. Ebben a skálában egymásra épülő és egymással összhangban vannak mindazok a feladatok amiket el kell végeznünk a cél eléréséért. Ennek a megszervezése fentről lefelé történik kezdve az ideális kép, a cél kijelölésével. Majd lefelé haladva sorra veszi mindazokat a tényezőket amiket figyelembe kell venni, ezek lehetnek személyi vagy tárgyi vonzatúak, kiterjedhetnek feladatkörökre, vagy a fontosabb posztok kijelölésére, és még sok minden másra, attól függően, hogy a feladat elvégzése mennyire összetett. A skála alján a tényleges tevékenység a valódi cselekvés áll.

Az ilyen alapossággal megtervezett akciók figyelembe veszik a lehetséges buktatókat is és így a célok bizonyosan valósággá válnak, legyenek akár újévi fogadalmak, vagy az év során bármikor meghozott döntések.

„Cél nélkül egyetlen ember sem boldog, és saját képességébe vetett hit nélkül sem, miszerint eléri ezt a célt.” – L. Ron Hubbard

További információt szerezhet a témáról a http://hu.volunteerministers.org/#/tent/enter/targets oldalon.

Címkék: L. Ron Hubbard szcientológiában cél fogadalmak

Megjelenés ideje: 2012-01-04 20:02:20

Beküldte: Atanáz

Webdesign service by Sarkis. Outsourcing by FreelanceWebmarket.

Az oldalon a Google Adsense hirdetési rendszer keretében reklámokat jelenítünk meg. A rendszer ezen vagy más webhelyen végzett látogatásokkal kapcsolatos adatokat gyűjt az oldal felhasználóiról azért, hogy ne zavaró, hanem a látogatókat érdeklő reklámok jelenjenek meg az oldalon. Ezen adatok köréről, illetve felhasználási módjáról kérem olvassa el a Google Adatvédelmi irányelveit.